Witajcie
Ostatnio przedstawiłem wam 5 owoców, które warto jeść. Tym razem biorę na lupę warzywa. Warzywa tak jak i owoce powinny znajdować się w codziennym jadłospisie naszych pociech. Zawierają one dużo minerałów, witamin, błonnika oraz przeciw utleniaczy dodatkowo są niskokaloryczne co pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi dziecka. Warzywa powinno się spożywać na surowo gdyż wtedy mają najwięcej wartości odżywczych
Moją subiektywną listę zacznę od …
1. Pomidor
Pomidory charakteryzują się bardzo słodkim smakiem dlatego są z jednych chętniej zjadanych warzyw. Głównym związkiem chemicznym dla którego go spożywamy jest Likopen. To silny przeciwutleniacz o działaniu przeciwnowotworowym. Oprócz niego, znajdziemy tu również duże ilości potasu (ok 280mg), witaminy C (ok 50mg) i E.
2. Ogórek
Zielony ogórek nie ma charakterystycznego smaku (ani słodki ani kwaśny) w porównaniu do słodkiego pomidora i może nie zawsze wpaść w gust naszego dziecka, niemniej jednak, zawiera on w dużych ilościach takie cenne minerały jak: Potas, Fosfor i Magnez natomiast z witamin możemy w nim znaleźć: Witaminę A, witaminy z grupy B (1-3, 6 oraz 9) oraz witaminy E i K.
3. Kalafior
Kalafior jest warzywem o delikatnym smaku zawierającym istne bogactwo składników mineralnych w którym wyróżnia się Potas bo około 140mg, Fosfor (ok 30mg) , Wapń i Sód (oba po około 15 mg) i Magnes (ok 10g). Wśród witamin znajdziemy tutaj sporo Witaminy C (około 45 mg ) i mniejsze ilości znaczących witamin takich jak wit. A, B6, E i K
4. Marchewka
Tak samo jak pomidor jest warzywem słodkim w smaku. Doskonała również do jedzenia na surowo (wtedy zawiera najwięcej witamin). Głównym składnikiem dla którego warto spożywać marchewkę jest Beta-Karoten. Podobnie do Likopenu jest to przeciwutleniacz. Beta-karoten jest też przetwarzany przez nasze ciało w witaminę A co działa korzystnie na wzrok.
Witamina która występuje w marchewce w największych ilościach jest witamina K (około 13mg). W porównaniu z innymi warzywami nie zawiera ona dużej ilości witaminy C (około 6mg).
5. Fasolka Szparagowa
Fasolka szparagowa ma kilka odmian, a najczęściej dostępne na rynku są zielona i żółta. Oby dwie są lekkostrawne choć przez długi okres sądzono całkiem inaczej. Fasolka szparagowa żółta zawiera więcej potasu i fosforu (w porównaniu do zielonej) za to zielona zawiera więcej kwasu foliowego i prowitaminy A. Fasolka oprócz wspomnianych minerałów zawiera także magnez, cynk, żelazo oraz witaminy z grupy B, C i E